Tarihte Bu Ay
8 Mart 1857
Danimarka’nın Kopenhag kentinde, kadın işçilerin bir tekstil fabrikasında grevdeyken çıkan yangında ölmesi sonucu 8 Mart günü, “Dünya Kadınlar Günü” ya da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
12 Mart 1921
Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sembolize eden ve Millî Marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı, Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmış, Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir.
12 Mart 1971
12 Mart 1971’de Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyicioğlu; Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’na bir muhtıra vererek, hükûmetin istifasını ve yeni bir hükûmet kurulmasını istedi. Başbakan Süleyman Demirel de bu muhtıra sonrası istifa etti. 27 Mayıs darbesi ve 1961 Anayasası ile kurumsallaşan vesayet, demokrasiye ilk müdahalesini 12 Mart 1971’de yapmış oldu.
18 Mart 1915
Çanakkale Zaferi, Türk milletinin bağımsızlığını ve topraklarını korumak için savaştığı, I. Dünya Savaşı’nın sonucunu etkileyen, dünya tarihinde de önemli bir yere sahip olan savaşların sonucudur. Bu savaş, Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran birer zafer destanı olmuştur.
21 Mart 1973
Gözleri görmeyen ama gönül gözü sonuna kadar açık, ülkemizde ve tüm dünyada kendine büyük yer edinmiş; büyük şair, yazar, ozan ve halkımıza eserleriyle önderlik etmiş büyük usta Âşık Veysel, 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Ölümünden sonra “Bütün Şiirleri” (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.
25 Mart 2009
Türk siyasetçi, Ülkü Ocakları’nın Genel Başkanı, Büyük Birlik Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götüren helikopterin Göksun ilçesinin Çardak beldesi yakınlarında düşmesi sonucu şehadete erdi.