Tarihte Bu Ay – 89. Sayı
3 Mayıs 1944
3 Mayıs Türkçülük Günü, Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944’teki duruşmasının ardından oluşmuştur. 3 Mayıs 1945 tarihinde, Tophane Askerî Hapishanesi’nde; Nihal Atsız, Zeki Velidî Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanan Türkçülük Günü, bir sonraki senelerde de yapılan toplanmalar ile “Türkçülük Günü” adını almıştır.
5 Mayıs 1994
Birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilen millî sporcumuz Naim Süleymanoğlu, Çek Cumhuriyeti’nde yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda 64 kiloda dünya rekoru kırarak üç altın madalya aldı.
18 Mayıs 1944
Karadeniz’i stratejik çıkarları için kullanmak isteyen Rusların, Kırım yarımadası üzerindeki hesapları tarih boyunca hiç bitmedi. Kırım Tatarlarının, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in kararıyla, 78 yıl önce vatanlarından gece yarısı toplanarak tren vagonlarında Orta Asya’ya sürgün edilmesiyle yaşanan acılar, bugün hâlâ yüreklerde hissediliyor.
19 Mayıs 1919
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919, Millî Mücadele meşalesinin ateşlendiği ve Anadolu’da yeni Türk devletinin temellerinin fiilen atıldığı gün oldu. 19 Mayıs günü, 20 Haziran 1938 tarihinde, “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki 2739 Sayılı Kanun’a Ek Kanun” olarak, “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
25 Mayıs 1983
Türk edebiyatının Sultanü’ş Şuara (Şairler Sultanı) unvanlı şairi Necip Fazıl Kısakürek, doğum gününden bir gün önce, 25 Mayıs 1983’te İstanbul’da hayatını kaybetti. Türk tarihinin şüphesiz en önemli şahsiyetlerinden olan üstat Necip Fazıl Kısakürek, geride bıraktığı sayısız eser ile günümüzde de adından sıkça söz ettiren isimler arasında yer aldı.
29 Mayıs 1453
İstanbul, 29 Mayıs 1453 tarihinde Osmanlı Padişahı II. Mehmed önderliğindeki Osmanlı Ordusu tarafından feth edilmiştir. Bu fetihle birlikte Osmanlı Devleti imparatorluk olmuş, tarihteki en önemli devletlerden biri olan Doğu Roma İmparatorluğu sona ermiştir. İstanbul’un fethi ile Osmanlı Padişahı II. Mehmed, “Fatih” unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmıştır.