“İPEK YOLU İNCİSİ” TAŞKENT ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ’NDE TÜRK FİLMLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Türkiye’nin “Konuk Ülke” olarak davet edildiği “İpek Yolu İncisi” Taşkent Uluslararası Film Festivali, 28 Eylül – 3 Ekim 2021 tarihleri arasında Mâverâünnehir Bölgesi’ndeki Taşkent, Semerkant, Buhara ve Hive şehirlerinde 40 farklı ülkenin katılımı ile gerçekleştirildi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Yerli Düşünce Derneği ve Taşkent Büyükelçiliği’nin iş birliğinde Taşkent Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye Özel Bölümü” ile Türk sinemasının son dönemde uluslararası film festivallerinden ödüllerle dönen filmleri sinemaseverler ile buluştu. “Türk Film Günleri” etkinliğinin açılışına katılan Türk yönetmen ve oyuncular Özbek sinemaseverler tarafından coşkuyla karşılandı.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, festival katılımcılarına bir kutlama mesajı gönderirken, mesajı Başbakan Yardımcısı Aziz Abduhakimov okudu. Mirziyoyev, mesajında 50 yılı aşkın bir geçmişe ve geleneklere sahip olan Taşkent Uluslararası Film Festivali’nin “İpek Yolu’nun İncisi” adı altında “Barış, Aydınlanma ve Kalkınma İçin” sloganıyla uzun bir aradan sonra yeniden canlandırıldığını, festivalin sinema sanatı alanında önemli bir platform olacağını vurguladı.
Gecenin açılışında bir konuşma yapan Özbekistan Sinematografi Birliği Başkanı Firdevs Abduhalikov ise, uzun bir aradan sonra yeniden yapılan Taşkent Film Festivali’ne Türk yönetmen ve oyuncuların
katılmasının kendileri için sevindirici olduğunu dile getirdi.
“Ortak Kültürel Mirası Yarınlara Taşıyacağız”
T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da, İpek Yolu güzergâhını takip ederek, Orta Asya tarihi kültürel miraslarını bugüne kadar taşıyan, tarih boyunca yetiştirdiği nice ilim ve fikir adamları, sanatçı ve âlimleriyle Anadolu Türk-İslam kültürünün zenginleşmesinde büyük rolü olan Ata diyarı Özbekistan’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Demircan, asırlar boyunca mayası sevgi ve kardeşlikle yoğrulmuş, geleneği ve geleceği bir olan iki ülke Türkiye ve Özbekistan arasındaki gönül bağlarının, sanat buluşmalarıyla yaşatılmaya devam edildiğini belirterek, “Ödüllü Türk sinema yapımlarımızın mimarları olan yapımcılarımız, yönetmenlerimiz, oyuncu ve senaristlerimizle ülkemizdeki sinema kültürünü sizlerle paylaşacağımız Türk Filmleri Günleri etkinliğimiz, asırlar boyunca kardeşlik bağlarıyla sıkı sıkıya bağlı olduğumuz ortak kültürümüzün buluşmasıdır.” dedi.
Bakan Yardımcısı Demircan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak dost ve kardeş ülke Özbekistan ile sinema ve dizi sektöründe gerçekleştirilmekte olan ortak çalışmalara yenilerini
eklemeye ve bu coğrafyanın Anadolu topraklarındaki etkisini, ortak kültürel mirası yarınlara taşımaya devam edeceklerini belirtti.
Ayrıca Demircan, Özbek yönetmen ve sinema sanatçılarını 7-11 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek “Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali”ne davet etti.
“Türk Dünyasına Ortak Sinema Fonu Gerek”
Orta Asya’nın farklı ülkelerinde düzenledikleri film haftalarıyla Türk dünyasının kültürel olarak kucaklaşmasını sağlayan AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, “Ata yurdumuzla irtibat hâlinde olma düşüncesiyle dönemin Kültür ve Turizm Bakanı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun öncülüğünde altı sene evvel yola çıktık. Sinema ve kültür vasıtasıyla tekrar Ata yurdumuzdaki insanlarla bir araya gelebileceğimizi gördük. Şimdi Taşkent Film Festivali’yle bunu belli bir noktaya taşıdık.” ifadelerini kullandı.
“İşlenecek Hikâyemiz Çok”
Hedeflerinin, Türk dünyasında çekilecek sinema filmleri ve TV dizileri için ortak bir fon oluşturmak olduğunu kaydeden Gündoğdu, “Müşterek değerlerimizi ortaya çıkarma ve sinema üzerinden birlikteliğimizi biraz daha ileriye taşıma düşüncemiz var. Bunun için ortak bir sinema fonu oluşturulması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da bir an önce bu fonun oluşturulmasını istiyor. Ortak fon meydana getirildiği takdirde, Türk dünyasındaki önemli hikâyeler ve değerler beyaz perdeye taşınabilecek. Hoca Ahmet Yesevî, Şah-ı Nakşibend ve İmam Mâtürîdî gibi değerlerimizi yeninden gün yüzüne çıkarıp bunu sinema ve TV dizleri yoluyla gündeme taşımamız lazım. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Ahmet Misbah Demircan, buna çok destek veriyor. İnşallah en kısa zamanda bir fon oluşturacağız.” açıklamalarında bulundu.
“Türk Sinema Endüstrisi Buraya Gelmek için Can Atardı”
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan da, ilk defa Taşkent Film Festivali’ne katıldığını aktararak, “Taşkent Film Festivali, benim çocukluğumdan hatırladığım bir festival. Türk sinema endüstrisi buraya gelmek için can atardı. Bütün ünlü oyuncular, yönetmenler her sene buraya gelir, buranın haberleriyle dolar taşardı medya, çok iyi hatırlıyorum. Umarım, bu yeniden başlangıç hayırlı olur ve tekrar o eski görkemli günlerine döner.” dedi.
“Anadolu’da Gibiyim”
Oyuncu Oktay Kaynarca ise, Türkiye ile Özbekistan’ın ortak bir kaderi paylaştığını vurgulayarak, “Bu coğrafyadaki insanların kaderleri birbirine benzer. Bunu hissetmeleri durumunda bu ülkeler lehine birçok şeyin çok hızlı değişeceğine inananlardanım. Bunun çok büyük bir güç olduğuna inanıyorum. Burada Anadolu’daymış gibi karşılanmaya alıştım. Kendi topraklarımda gibi geziyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Türk Sanatçılara İlgi Yoğundu
Açılış töreninde sahneye davet edilen ve etkinlikte yer alan Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik, Mahmut Fazıl Coşkun, Ercan Kesal, Oktay Kaynarca, Melisa Aslı Pamuk, Erkan Petekkaya, Nazan Kesal, Filiz Ahmet, Selim Bayraktar, Özcan Deniz, Erkan Kolçak Köstendil, Mehmet Gün, Umut Mete Soydan, Fatih Özcan, Mehmet Bahadır Er, Seyid Çolak, Cem Özay, Ali Aydın, Sezgin Erdemir ve Dilan Çiçek Deniz’in de aralarında bulunduğu Türk yönetmen ve oyunculara çiçekler takdim edilirken; Türk sinema sanatçıları, Özbek sinemaseverler tarafından uzun süre alkışlandı.
Açılış etkinliği kapsamında Türk ve Özbek halk oyunları sergilendi. Ardından da festivalde yer alan “Mavzer” filminin gösterimi yapıldı.
Festivalde, 11 Türk Filmi Sinemaseverler ile Buluştu
Taşkent’te 28 Eylül’de başlayan ve yaklaşık 40 ülkeden 300’den fazla sinema sanatçısının yer aldığı festivale, Türkiye’den T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın başkanlığında; AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, TBMM Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Kemal Uysal, Gazeteciler Hilmi Daşdemir, Bedir Acar, Murat Öztekin’in yanı sıra 50’den fazla sanatçı, siyasi, basın mensubu ve davetli katılım gösterdi.
3 Ekim’e kadar devam eden festivalde gösterilen 11 Türk filmi ise şöyle:
Af – Yönetmen Cem Özay, Ahlat Ağacı – Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Anons – Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, Bağlılık Aslı – Yönetmen Semih Kaplanoğlu, Flash Bellek – Yönetmen Derviş Zaim, Japonya’da Türk İzleri (Belgesel) – Yönetmen Umut Mete Soydan, Kapan – Yönetmen Seyid Çolak, Mavzer – Yönetmen Fatih Özcan, Nasipse Adayız – Yönetmen Ercan Kesal, Omar ve Biz – Yönetmen Mehmet Bahadır ve Maryna Gorbach Er, Ölü Ekmeği – Yönetmen Reis Çelik.