61. Sayı
₺20,00
Stokta yok
Açıklama
Arif Nihat Asya, Türk edebiyatının zirve isimlerinden birisidir. O, sadece bir şair değil, aynı zamanda sahih, yerli, millî ve İslami değerlere bağlı Türk-İslam düşünce ve edebiyatına çok büyük katkıları olan bir sanat, edebiyat, düşünce ve siyaset adamıdır. Asya, Türk milletinin maddi ve manevi gerçeklerinden yola çıkan, sağlam fikirleriyle fikir dünyamızın parlayan yıldızıdır.
Bu toprakları vatan yapan ruhu kendisinde taşıyan biri olan Asya’nın eserlerinin en belirgin vasfı ise milliyetçiliğidir. O, ırkçılığı reddeder, milleti millet yapan değerleri kucaklar. Bu değerler; vatan, bayrak, dil, din, kültür, ortak tarih ve ülküdür. Arif Nihat Asya, kendisini milletinden uzaklaştırabilecek, milletin değerlerinden alıkoyabilecek her şeye karşı amansız bir sertlikle tepki duyar ve bu tepkiyi sanatına ve şiirine yansıtır. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri ise “Bayrak Şiiri”dir.
“Bayrak Şairi” olarak anılan Arif Nihat Asya; gerek biçim, gerek içerik olarak Türkçenin en zengin şairlerinin başında gelir. Milletçe dile sahip çıkılmasını, onun güzellikleri ve nüanslarıyla korunmasını savunur. Türkçeye giren yabancı kelimelerle, özellikle Batı kökenli kelimelerle mücadele eder. Asya’nın şiir dili, halk dilinden, herkesin anlayabileceği gerçek bir Türkçeden meydana gelir. Türk’ün büyük zaferlerini, insanımızın ince ruhluluğunu, askerimizin kahramanlığını zevk ve inançla söyleyen bir şairimizdir.
Türk milletine mensup olmak, onun nazarında bir gurur kaynağıdır. Bütün dünya Türklüğünü esas alan bu bakış tarzında, vatan da bütün Türk dünyasıdır. Asya, bu sebeple Kıbrıs ve Kerkük başta olmak üzere, bu geniş coğrafyada meydana gelen olumlu-olumsuz her türlü olayla yakından ilgilenmiş; millî ve manevi değerlerimiz ışığında kendimizi sorgulayarak düşünmeye, ilerlemeye, vatanımıza, milletimize ve değerlerimize sonsuza dek sahip çıkmaya davet etmiştir.
“Bayrak Şairi”miz Arif Nihat Asya’yı farklı yönleriyle kapsamlı olarak dosya konusu yaptığımız bu özel sayımızda, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah ÇETİN ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “On Bin Yıllık Kültür ve Medeniyet Şehri Aksaray”a konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.
Geçtiğimiz günlerde vefat eden ve dergimizin fikrî istikametinin köşe taşlarından birisi olan Hasan Can’a Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.