Brunei’de Üsküdar Esintisi
Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği kurslarla ud çalmayı öğrenen Bruneililer, Brunei’in farklı yerlerinde Türk müziğinin unutulmaz eserlerini icra ediyor.
Brunei Kültür, Spor ve Gençlik Bakanlığının talebi üzerine Bandar Seri Begavan Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bruneililere yönelik farklı seviyelerde ud kursları düzenlendi. Kurslar bir ay boyunca Ud Sanatçısı Enes Metehan Şahin’in eğitmenliğinde gerçekleştirildi.
Ud kurslarına katılan Bruneililer, Sultan Sarayı’nda verdikleri konserden T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği ve Bandar Seri Begavan Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türk Kültürü ve Mutfağı” adlı etkinlik kapsamında bir hafta boyunca verdikleri konserlere kadar katıldıkları çok sayıda faaliyetle Türk müziğinin eşsiz örneklerini Brunei’in farklı yerlerinde icra ediyor.
“Üsküdar’a Gider İken” Eseri Brunei’in Televizyon Kanallarında Yer Aldı
Enstitünün düzenlediği ud kurslarına katılan Bruneililer, Brunei’de gerçekleştirilen ve ülkenin yerel kanallarında canlı olarak yayınlanan müzik yarışmasının final gecesine katıldı. Üst düzey bürokratlar, yabancı misyon şefleri ve yerel kurumların temsilcileri olmak üzere çok sayıda kişinin katıldığı programda Bruneililer, “Üsküdar’a Gider İken” adlı eseri icra ederek davetlilerden büyük alkış aldı.
Ud kursuna katılan Rosmani bin Haji Muhammed Nur, “Ben müzisyen olarak bir grupta yer alıyorum. Enstitünün düzenlediği kursta Türkiye’den gelen Türk ud sanatçısından dersler aldım. Böyle özel bir fırsat sunduğu için Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Diğer bir kursiyer Saiful Rizal, “Kurslar çok güzel geçti ve bizim için çok faydalı oldu. Bize bu kurslara katılmaya imkân sağladığı için Brunei Kültür, Spor ve Gençlik Bakanlığına teşekkür ediyorum.” dedi.
Brunei’de Türk Kültürü Yaygınlaşıyor
Bandar Seri Begavan Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Şahabettin Dalar, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin kültürel değerlerini Brunei’de anlatma gayesiyle geçtiğimiz yıl ülkenin önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Sultan Şerif Ali İslam Üniversitesi bünyesinde Türkçe öğretimi faaliyetlerimize başladık. Bruneililerin Türk kültürüne gösterdiği ilgi ve Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak belirlediğimiz çalışmalarımızla Brunei’de faaliyet yelpazemizi genişletmeye devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Koordinatör Dalar, “Türkiye’nin kültürel unsurlarını tanıtmak adına başlattığımız geleneksel Türk sanatı kurslarına Türk müziği ve enstrümanlarının tanıtıldığı kurslarımızı da ekledik. Türkiye’nin medeniyet birikimini taşıdığımız Brunei’de Türk kültürüne ve Türkçeye gösterilen ilgiye şahit olmak bizi çok mutlu ediyor.” dedi.
Kaynak: Yunus Emre Enstitüsü