Senegal’de Türkçe Öğrenen Kişi Sayısı Her Geçen Gün Artıyor
Dakar Yunus Emre Enstitüsünün Türk kültürünü tanıtmaya yönelik hayata geçirdiği projeler, Türkiye’nin eğitim imkânları ve Senegal’de Türkçe bilmenin sağladığı avantajlar, Senegalliler için Türkçe öğrenmeyi cazip hâle getiriyor.
Dakar’da 2018 yılından itibaren faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü, gerçekleştirdiği Türkçe öğretimi faaliyetleriyle her geçen yıl daha fazla kişiyi Türk kültürü ve Türkçeyle tanıştırmaya devam ediyor.
“Türkçe kurslarımıza çok yoğun bir talep oldu”
Dakar Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Merve Işık Efe, Enstitünün Senegal’deki faaliyetlerine ve Türkçeye gösterilen yoğun ilgiye ilişkin “Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Dakar Yunus Emre Enstitüsü olarak çok sayıda dikkat çekici kültürel faaliyete imza attık. Batı Afrika’nın en büyük üniversitesi olan Cheikh Anta Diop Üniversitesinde (UCAD) düzenlediğimiz futbol turnuvasından konferanslara ve Dakar’ın en prestijli sinemasında gerçekleştirdiğimiz Türk Filmleri Haftasına kadar yürüttüğümüz kültürel etkileşim faaliyetleri oldukça dikkat çekti. Bu faaliyetlerin yansımalarını Ocak ayında Türkçe kurslarımızın duyurusunu paylaştığımızda gördük. Türkçe kurslarımıza çok yoğun bir talep oldu.” ifadelerini kullandı.
Dakar Yunus Emre Enstitüsünün hafta sonları ev sahipliği yaptığı geleneksel Türk sanatlarından çömlek ve cam altı boyama atölyeleri ile geleneksel Türk okçuluğu kursları vasıtasıyla farklı meslek ve yaş gruplarından çok sayıda kişiye ulaşıldığını vurgulayan Enstitü Koordinatörü Merve Işık Efe, geçen yıllara göre kursiyer sayısında ciddi bir artış olduğunun altını çizdi.
Koordinatör Merve Işık Efe, “Şu an 4 grup olmak üzere 70’e yakın kursiyerimiz, temsilciliğimizde düzenlenen kurslarda Türkçe öğreniyor. Yüz yüze Türkçe kurslarımız dışında Dakar’a uzak yerlerde yaşayan ve Enstitümüze gelme imkânı bulamayan kursiyerlerimiz için de çevrim içi Türkçe kursları düzenliyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.
Koordinatör Efe, “Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı ve Senegal Genelkurmay Başkanlığı arasındaki askerî iş birliği çerçevesinde Cap Manuel Kışlası’ndaki askerlere Türkçe öğretiyoruz. Enstitü olarak kursiyer sayımızı 2024 yılında daha da artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Dakar Yunus Emre Enstitüsü olarak “Tercihim Türkçe Projesi” kapsamında liselerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Efe, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Türkçeyi seçmeli ders olarak müfredata dâhil etmek istediklerini sözlerine ekledi.
Dakar Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Sorumlusu Halil İbrahim Efe, Enstitünün Türkçe öğretimi faaliyetlerine değinerek kursiyerlerin büyük bir kısmının Cheikh Anta Diop Üniversitesi öğrencisi olduğunu belirtti.
“Senegal’de Türkçe bilmek başlı başına bir istihdam sebebi”
Efe, üniversitenin sosyal ve beşerî bilimler fakültesinde eğitim alan öğrencilerden yoğun talep olduğunun altını çizerek “Tıp, mühendislik, eczacılık gibi bölümlerde okuyan öğrencilerden daha çok ilgi olduğunu gördük. Bunun sebebinin ise Türk girişimcilerin Senegal’deki yatırımları olduğunu fark ettik. Zira Senegal’de Türkçe bilmek buradaki Türk yatırımlarında başlı başına bir istihdam sebebi.” dedi.
Enstitü tarafından üniversitelerde ve okullarda gerçekleştirilen Türkiye Bursları ve Teknofest tanıtım programlarının da Türkçeye olan ilgiyi artırdığına vurgu yapan Efe, “Kursiyerlerimiz arasında akademisyenler de var. Onlar da Türkiye’de akademik araştırmalarda bulunabilmek için Türkçe öğrenmek istiyor.” değerlendirmelerinde bulundu.
Dakar Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kurslarına kayıt olan UCAD’da nükleer tıp alanında yüksek lisans eğitimi alan Çadlı Kladoum Innocent, Türkçe sayesinde Türkiye’deki üniversitelerde akademik çalışma yapma şansının artacağını söyledi.
Innocent, “Çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. Fark yaratmak için Fransızca ve İngilizce dışındaki dillere de yönelmek lazım. Kendi alanımda çok sayıda Türkçe makaleye rastlıyorum. Türkçe öğrenirsem hem Türkiye’deki çalışmaları takip edebilirim hem de bizzat Türkiye’de bu alanda akademik kariyerime devam edebilirim.” dedi.
Fizik alanında yüksek lisans yapan Ndeye Aissataou Diouf ise eğitim alanında Türkçenin kendisine farklı kapılar açabileceğine inandığının altını çizerek akademik hayatına Türkiye’deki üniversitelerde devam etmek için Türkçe öğrenmek istediğini kaydetti.
Kaynak: Yunus Emre Enstitüsü