AFETZEDE ÇOCUKLAR GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİ TIRINDA BİR ARAYA GELİYOR
Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinin ardından afetzede çocukların yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri ve geleceğe tekrar umutla bakabilmeleri için deprem bölgesinde psikososyal destek faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.
AFETZEDE ÇOCUKLAR GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİ TIRINDA BİR ARAYA GELİYOR
Adıyaman Millet Bahçesi’nde konuşlanan Gezici Kültür Merkezi Tırında afetzede çocuklar Enstitü tarafından bir araya getiriliyor. Gezici Kültür Merkezinde masal, boyama ve oyuncak yapımı atölyeleri başta olmak üzere 20 farklı atölye çalışması yapılarak çocukların eğitim alması sağlanıyor.
ÇOCUKLAR YAŞADIKLARI KORKULARI FARKLI TEKNİKLERLE İFADE EDEREK YENİYOR
Gezici Kültür Merkezinde, Enstitü personeli ve gönüllü öğretmenler uzmanlık alanlarına göre çocuklara eğitim veriyor. Eğitimler ve etkinlikler gerçekleştirilerek çocukların yaşadıkları korkuyu daha rahat ifade etmeleri vasıtasıyla korkularını yenmeleri de sağlanıyor.
“ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ İFADE EDEBİLECEKLERİ BİR ORTAM OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Proje Koordinatörü Nagihan Çıtak, “Biz 8 ay boyunca hem Suriye Güvenli Bölge’de hem de buradaki çeşitli mülteci kamplarında çocuklara yönelik faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetlerimiz uyum ve psikososyal faaliyetlerden oluşuyor. Deprem sebebiyle yaşamış olduğumuz bu yıkımın ardından 9 gündür bölgedeyiz ve Adıyaman’da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Burada her yaştan çocuğumuz ile birlikte resim, boyama, masal okuma, drama gibi faaliyetler yapıyoruz. Spor etkinlikleri, yarışmalar ve sinema geceleri de düzenleyerek çocukların psikolojik olarak rahatlamalarını sağlamak ve kendilerini ifade edebilecekleri bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.
“ÇOCUKLARI KUCAKLIYOR, BİRLİKTE VAKİT GEÇİRİYOR VE KENDİLERİNİ YALNIZ HİSSETMEMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”
Gezici Kültür Merkezi Projesi, T.C. İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplum Genel Müdürlüğü, AFAD ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından destekleniyor. Depremden en çok çocuklar etkilendi. Sıcak yataklarında uyurken gece hayal edemeyecekleri bir durum yaşadılar. Şu an evlerinden, yataklarından uzaktalar. Dolayısıyla bu durumla nasıl baş edeceklerini bilmiyorlar. Aslında burada konuşurlarken endişelerini de dile getiriyorlar. Biz de burada onları dinliyor, kucaklıyor, birlikte vakit geçiriyor ve kendilerini yalnız hissetmemeleri için elimizden geleni yapıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“OYNADIĞIMIZ OYUNLARDA ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ İFADE ETMEK İSTEDİKLERİNİ GÖRÜYORUZ”
Gezici Kültür Merkezi Tırında görev alan Psikolog Bilal Yazar ise “Oynadığımız oyunlarda çocukların kendilerini ifade etmek istediklerini görüyoruz. Çocuk bunu sözlü olarak ifade edemese de hareketleriyle ve yaptığı resimlerle ifade etmeye çalışıyor. Bu durum çocuktan çocuğa farklılık gösteriyor. Bazı çocuklar bunu hareketleri ile ifade ederken bazıları yaşadıkları olayları anlatabiliyorlar. Bunları anlatırken farklı duygular yaşıyorlar. Bunu hem çocuklar hem de yetişkinler için anormal bir duruma karşı verilen normal tepkiler olarak adlandırabiliriz.” dedi.
Psikolog Yazar, “Büyüklerin çocukların yanında konuşurken dikkatli olmaları gerekiyor. Çocuğun aklında soru işareti olarak kalan şey onun için bir sırra dönüşüyor. Bu da farklı şeylere evrilebiliyor. Bu sebeple çocukların yanında konuşurken anlayacakları dilden, açıklayıcı ifadeler kullanmak çocuklar için faydalı olacaktır. Bunu yapabilirseler o tramvayı atlatmış olacaklardır.” diye konuştu.
GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİ TIRI DEPREM BÖLGESİNİ GEZMEYE DEVAM EDECEK
Gezici Kültür Merkezi Tırı tarafından Adıyaman’da gerçekleştirilen çalışmaların ardından 6 Mart-27 Mart 2023 tarihleri arasında Kahramanmaraş; 30 Mart-20 Nisan 2023 tarihlerinde ise Hatay’daki çocuklar ziyaret edilecek. Kahramanmaraş ve Hatay’da gerçekleştirilecek psikososyal destek çalışmalarının yanı sıra ramazan ayına özel olarak ise çocuklar için farklı etkinlikler düzenlenecek.
GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİ TIRI
T.C. İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Eğitici Valideler Derneği iş birliğiyle 2022 yılında savaş mağduru çocuklara eğitim ve kültür hizmeti sunulması amacıyla hazırlanan “Gezici Kültür Merkezi TIR’ı”, Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından afetzede çocukların yaralarını sarmak için yola çıktı.