Çeyrek Asırlık Hayal Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile Hayat Buldu
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında; Uluslararası Sinema Derneği, Türk Devletleri Teşkilatı, TÜRKSOY, TRT, İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle gerçekleştirildi. Bu yıl ilk kez düzenlenen festivalde Türk dünyasından 42 film yer alırken, festival 100’ün üzerinde sektör profesyonelini bir araya getirdi.
Festival katılımcı ülkeleri arasında Türkiye ev sahipliğinde; Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagavuz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yer aldı.
“Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali” ile Türk dünyası sinemasının kültürel ve düşünsel altyapısının sinema profesyonellerinin yanı sıra genç kuşakların ilgisine sunulması, Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin izleyici ile buluşmasına öncülük edilmesi, kültürel ve sanatsal iş birliği olanaklarının artırılması ve yumuşak güç olan sinema sanatı vasıtasıyla müşterek tarihî, kültürel ve toplumsal değerlerin güçlenmesine ve zenginleşmesine katkı sağlanması amaç edinmiştir.
Ödül töreni organizasyonu öncesinde; Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Anar Kerimov, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanı Aktoty Raimkulova, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Azamat Camankulov, Özbekistan Cumhuriyeti Sinematografi Ajansı Genel Müdürü Firdavs Ubdulhakilov ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla ortak deklarasyon imzalandı.
Festivalin “Türk Dünyası Katkı Ödülleri”, Bakü Medya Merkezi adına Arzu Aliyeva’ya, Bakan Ersoy tarafından takdim edildi.
“Türk Dünyası Katkı Ödülleri”ne ayrıca Özbekistan Sinema Ajansı, Kazak Film Stüdyosu, Kırgız Sinema Film Stüdyoları ve Türkiye adına TRT değer görüldü.
Festivalde bu yıl vefa ödülü ise, Türk dünyasının ortak değerlerinden dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov adına oğlu Eldar ve kızı Şirin Aytmatov’a verildi.
Olga Radova, Aybek Veysaloglu Kopadze, Abdülhamit Avşar, Rıza Siyami ve Neşe Sarısoy Karatay’ın jüri olarak yer aldığı “Belgesel Film Yarışması” ödüllerinde bu yıl birinciliği İran’dan “İkizler”, ikinciliği Özbekistan’dan “Halkın Cesareti”, üçüncülüğü de Rusya’dan “Dil Bilimci” adlı yapım elde etti.
Gulbara Tolomushova, Firdavs Abduhalikov, Şükrü Sim, Rafiq Guliyev, Gulnara Abikeyeva ve Mesut Uçakan’dan oluşan jüri, “En İyi Film Ödülü”ne Azerbaycan’dan “Dağınık Ölümler Arasında” adlı yapımı, “En İyi Yönetmen Ödülü”ne Kırgızistan’dan “Şambala” filminin yönetmen ve senaristi Artıkpay Suyundukov’u, “En İyi Senaryo Ödülü”ne Türkiye’den “Mavzer” filmini, “Jüri Özel Ödülü”ne Özbekistan’dan “Tutkunluk” adlı yapımı değer gördü.
Törende, Türk dünyası halk oyunlarının sergilenmesinin yanı sıra Halk Sanatçısı Arslanbek Sultanbekov, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan katılımcılara mini bir konser verdi.
Festivalin film gösterileri 8-12 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi sinema salonlarında halka açık ve ücretsiz gerçekleştirildi.