Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teoman Duralı Hocayı Unutmadı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Kutadgu Bilig’in Peşinde Bir Filozof: Vefatının Birinci Seneidevriyesinde Ş. Teoman Duralı Uluslararası Felsefe-Bilim Sempozyumu” düzenledi. İletişim Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumda Türkiye’de Felsefe-Bilim Oturumunun başkanlığını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Mandal, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nda Teoman Duralı Hoca ile birlikte çalışma imkanı bulduklarını hatırlatarak “Alanım mühendislik, o nedenle Teoman Hocayı belki de burada en son tanıyanlardan biriyim ancak böyle bir oturumda bulunmaktan onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
Teoman Duralı’nın, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu toplantılarını hastalık döneminde bile hiç aksatmadığını belirten Mandal, kuruldaki 5 üyeden sosyal ve beşeri bilim alanında çalışan tek hocanın Teoman Duralı olduğunu kaydetti. 2018 yılı Kasım ayından itibaren her hafta toplantılarda bir araya geldiklerini kaydeden Mandal, “Teoman hocadan öğrendiğim en önemli şey, bildiğimizi tekrar sorgulamamız gerektiğidir. Oturumumuzun başlığı Türkiye’de felsefe bilim. Bilgi birikimimiz var, ancak o üretilen bilginin felsefe bilimle kuvvetlendiği taraf daha fazla düşünme ve sorgulama noktası.” diye konuştu.
“Teoman hoca her hafta bir araya geldiğimiz zaman bize güzel bir ders veriyordu. Bunu yaparken de o kadar nazik bir yaklaşımı vardı ki… Hiçbir zaman söz verilmediği sürece kendisi söz almazdı. Kendisinden istiyorsanız bilgi alırdınız. Yoksa siz kendi inandığınızı söylediğiniz sürece hiçbir zaman onun yanlış olduğunu ifade etmez. Ama söz verdiğiniz zaman da doğru bildiğini anlatırdı.” diyen Mandal, Teoman Hocayı tanıdığı için kendini şanslı hissettiğini belirtti.
Teoman Hocadan çok fazla şey öğrendiğini vurgulayan Mandal, “O öğrendiklerimin önemli bir kısmını şu an yöneticisi olduğum TÜBİTAK’ta da uygulamaya çalışıyorum. Destek programlarını geliştirirken veya ona bağlı olarak çağrıları geliştirirken kesinlikle aklımda en çok iz bırakan insanlardan birisidir Teoman Hoca.” diye konuştu.
Prof. Dr. Mandal, “Böyle bir oturumun başkanlığını yapıyor olmak benim için çok onur verici ama aynı zamanda bir o derece zor, çok kıymetli hocalarımız var. Türkiye’nin bölgesel ve küresel liderliğinde bilgi üretmenin ötesinde bu bilgiyi çok daha kıymetli ve anlamlı yapacak olan bu çalışmalardır. Var olan bir bilginin üzerine inşa ettiğimiz yeni bilgi var. Ama bunun ötesine geçip arkasında ne var diye düşünmek ve buna yönelik olarak başta kendimizden en yakın çevreden, ülkemizden ve insanlık için bir değer üretme zincirinde felsefe bilimini ben çok kıymetli buluyorum. O yüzden de heyecanla bu oturumun başkanlığını yaparken aynı zamanda öğrenmek için hazır olduğumu ifade etmek istiyorum” değerlendirmelerinde bulundu.
Oturumda ilk olarak Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, “Teoman Duralı’nın Felsefe-Bilim Kavramının Felsefenin Mahiyetine Katkısı” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Açıkgenç, “Kavramsal alt yapıyı oluşturan bilime temel oluşturan felsefedir. Felsefenin yüreği ise metafiziktir.” ifadeleriyle Teoman Duralı düşüncesindeki felsefe bilimini ele aldı.
29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Görgün de “Teoman Duralı Perspektifinden Çağdaşlık/Çağdaş Medeniyet Eleştirisi: Meseleler ve İmkânlar” başlıklı konuşmasında çağdaş medeniyetin eksikliği, bugün ve gelecek açısından metafizik boyutunu inceledi.
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Recep Alpyağıl ise “Türkçe Felsefe Gelen-Ekinin Gelen ve Gelmeyen Ekleri Arasında Teoman Duralı’nın Yarım Kalan ‘Felsefe-Bilim Sözlüğü’ başlıklı konuşmasında kavram karşılaştırması yaptı.
Medeniyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Yavuz ise “Felsefe-Bilim’den Biyofelsefeye: Canlı(lık) Araştırmasına Dair Bir Bildirge” başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda biyoloji ve felsefe ilişkisini ele aldı.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Katılımcılar tarafından yöneltilen soruların yanıtlanmasının ardından oturum sona erdi.