58. Sayı
₺15,00
Stokta yok
Açıklama
Kıbrıs adasının çevresinde enerji kaynaklarının varlığının tespit edilmesi, hâlihazırda yaşamış olduğu ekonomik krizin olumsuz etkilerini azaltmaya çalışan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde büyük bir heyecana yol açmıştı. Bunun yanında, Doğu Akdeniz bölgesinin en stratejik noktası olan Kıbrıs’ın sahip olduğu tarihsel önemin yanı sıra Doğu Akdeniz havzasıyla Orta Doğu’yu kontrol eden bir noktada bulunması ve başlıca hava ve deniz ticaret yolları üzerinde yer alması, adanın stratejik değerini arttırmaktadır.
AB ülkelerinin doğal gaz ithalatında Rusya’ya önemli ölçüde bağımlı olması, Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi krizlerin AB ülkelerini de olumsuz etkileyecek şekilde enerji krizine dönüşmesi ve Rusya’dan AB ülkelerine ulaşan doğal gaz akışının kesintiye uğraması, enerji arz güvenliğini AB’nin enerji alanındaki en önemli gündemi hâline getirmiştir. Ancak bugün, Doğu Akdeniz’deki sorunu sadece enerji odaklı kriz ve çatışma potansiyeli olarak tanımlamak son derece yetersiz kalmaktadır. Sorun, enerji kaynaklarının kullanıma açılması, para kazanılmasının çok ötesindedir.
Kıbrıs, Türkiye için hayati bir öneme sahiptir. Enerji ve güvenlik konusunda Türkiye’nin, KKTC’nin tanınması yönündeki pasif tutumunu aktif bir faaliyete dönüştürmesi ve şimdiye kadar olduğu gibi KKTC’nin, Kıbrıs adası çevresinde sahip olduğu hakların korunması yönünde kararlı bir tutum sergilemesi çok büyük önem taşımaktadır. Bölge açısından enerji transferinde en ideal güzergâh olan Türkiye, mevcut uluslararası enerji projelerine ek olarak, Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan kaynakların transferi ile enerjide merkez ülke olma fırsatını somutlaştırarak önemli enerji ticaret merkezlerinden biri olma hedefine ulaşabilecektir. Unutulmamalıdır ki Kıbrıs’ta ulaşılacak kalıcı bir çözüm, Türkiye’ye başta enerji olmak üzere birçok konuda kazanımlar sağlayacaktır.
“Kıbrıs ve Akdeniz Enerji Gerilimi” konusunu farklı yönleriyle kapsamlı olarak dosya konusu yaptığımız bu özel sayımızda, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan AKYENER ile bir röportaj gerçekleştirdik. Her ay farklı bir ili tanıttığımız dergimizde bu ay da “Günebakanların Şehri Tekirdağ”a konuk olduk. Gençlerin de söz sahibi olduğu dergimizde, konumuzla ilgili olarak onların da fikirlerini aldık. “Tarihte Bu Ay Neler Oldu?” köşemizde, tarihin unutulmaya yüz tutmuş olaylarını yeniden gün yüzüne çıkardık. Bu sayımızda da bir film ve kitap tanıtarak sizlere önerilerde bulunduk. Yeni sayımızın düşünce iklimimizi zenginleştirmesini, fikir dünyamıza yeni değerler katmasını ve yol gösterici olmasını temenni eder, sizlere keyifli ve bilinçli okumalar dileriz.