“Felsefe ve Bilim Tarihi Söyleşileri” Dr. Öğr. Üyesi Gaye DANIŞAN’ın Konuşmasıyla Devam Ediyor
Türk Tarih Kurumu, felsefe ve bilim tarihi alanındaki tartışmaları gündeme getirmek ve bir tartışma zemini oluşturmak adına “Felsefe ve Bilim Tarihi Söyleşileri” başlıklı bir seri hazırlamıştır. Felsefe, tarih, bilim tarihi, felsefe tarihi gibi alanlarda çalışmalar yapan akademisyen ve akademisyen adayları ile bu alana ilgisi olan herkese açık olan bu söyleşiler, ayda bir defa olmak üzere Türk Tarih Kurumunun Konferans Salonu’nda gerçekleşecektir.
“Felsefe ve Bilim Tarihi Söyleşileri” serisinin üçüncü konuşmacısı “Osmanlı Tarihini Takvimlerden Okumak (1550 – 1710)” başlıklı konuşmasıyla İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gaye Danışan olacaktır. 27 Ocak 2023’tarihinde saat 15.00’da gerçekleştirilecek bu konuşma tüm halkın katılımına açık olacaktır.
Gaye Danışan, 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden mezun olup 2009 yılında aynı bölümün yüksek lisans programını tamamladı. 2016 yılında İ.Ü. Bilim Tarihi Anabilim Dalı’ndan “16. Yüzyılda Osmanlılarda Deniz Astronomisi ve Astronomi Aletleri” başlıklı teziyle mezun oldu. Ardından, bir yıl kadar, TÜBİTAK Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursuyla akademik ziyaretçi olarak gittiği Oxford Üniversitesi, Bilim Tarihi Müzesinde (History of Science Museum) taşınabilir astronomi aletleri konulu doktora sonrası çalışmasını yürüttü. 2018 yılında Türkiye’ye dönen Danışan, o tarihten itibaren İ.Ü. Edebiyat Fakültesinde doktor öğretim üyesi unvanıyla bilim tarihi alanında dersler vermeye ve astronomi tarihi alanında tez danışmanlığı yapmaya devam etmektedir.
Astronomi tarihi alanında araştırmalarını yürüten Dr. Gaye Danışan, Osmanlı’da deniz astronomisi, taşınabilir astronomi aletleri, takvimler, volveller ve astrometeoroloji tarihi konularında çalışmaktadır. Bu alanda pek çok akademik yayını bulunan Danışan, Scientific Instrument Society ve TÜBİTAK -1003 Ar-Ge Öncelikli Alanlar programı tarafından desteklenen çeşitli projelerde yürütücülük yapmış olup 2022 yılında almış olduğu TÜBA-Üstün Başarılı Bilim İnsanı Ödülü (GEBİP) kapsamında “Taşınabilir Astronomi Aletleri: Orta Çağ İslam Dünyası ve Avrupa Kaynaklı Örneklerin Osmanlı Coğrafyasında Uyarlanma ve Yayılma Süreçleri (1500-1700)” başlıklı projesini yürütmektedir.
Kaynak: Türk Tarih Kurumu