“Gurbet herkesin içinde taş gibidir…”
Gurbeti hiç sevmemiştir ama bırakıp gidememiştir de. Tıpkı gurbeti birlikte paylaştığı yurttaşları gibi o da hep bir gün dönecek olmanın umudunu taşımıştır yüreğinde.
Uzadı sıladan bizim yolumuz
Eşe dosta malum olsun hâlimiz
Korkarım gurbette kalır ölümüz
Garibin derdine ağlar bulunmaz.
Gurbet deyince, büyük usta halk ozanı Neşet Ertaş’a ayrı bir sayfa açmak gerekir. Zira gurbeti iliklerine kadar yaşamış bir sanatçıdır o. “Gurbette olanların hiçbiri mutlu değil, ben mutluyum diyene rastlayamazsın. Neden? Gurbet herkesin içinde taş gibidir” der Bozkırın Tezenesi gurbeti tanımlarken. Neşet Ertaş, sağlık sorunlarından ötürü 1978 yılında Almanya’ya gitmiş, yaklaşık 28 yılını Almanya’da geçirmek mecburiyetinde kalmış, memleket hasretini adeta ilmek ilmek yüreğine nakşetmiştir.
Avrupa’da yaşayan Türklerin göç ve entegrasyon süreçlerine yakından tanıklık etmiş, hemen her Avrupa şehrinde verdiği konserlerde vatandaşlarımızla bir araya gelmiştir. Bu bakımdan ustanın o dönemde verdiği eserler daha bir dikkate değerdir. Gurbeti hiç sevmemiştir ama bırakıp gidememiştir de. Tıpkı gurbeti birlikte paylaştığı yurttaşları gibi o da hep bir gün dönecek olmanın umudunu taşımıştır yüreğinde. Kesin dönüşünü sürekli ertelemesindeki en büyük nedenlerden biri, çocuklarının eğitim hayatını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olmasıdır. Bugün Türk halk müziğinin en büyük ozanlarından biri olarak kabul edilen Neşet Ertaş, türküleriyle âdeta kasıp kavurduğu dönemde bile hiçbir zaman mütevazılığını, kadirşinaslığını elden bırakmamıştır.
Almanya’da verdiği onlarca konserden birinde, usta her zamanki gibi dinleyicisine ve sanata olan saygısından ötürü ince, zarif ve şıktır. İlk eserini seslendirmeden önce şöyle takdim eder kendisini:
“Şimdi bu gara suratlı kim diye merak eden olur içinizden. Yıllarca radyolarınızda, plaklarınızda, kasetlerinizde isteyerek ya da istemeyerek dinlemek zorunda kalmış olduğunuz Neşet Ertaş dedikleri o gara suratlı benim efendim!”
Kaynak: İnsan Hazineleri Serisi-Birinciler
Kaynak: YTB