Maraş’tan Bir Haber Geldi
Öncelikle bin yılın felaketinde kaybettiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalanlara baş sağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun, devletimize geçmiş olsun.
6 Şubat 2023 Pazartesi günü, saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Amerikan Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise 7,8’lik büyüklük konusundaki ısrarını korudu. İstanbul Teknik Üniversitesi de 17 Şubat’ta sahadaki gözlemlerine göre hazırladığı ön değerlendirme raporunda depremlerin büyüklüğünü 7,8 ve 7,7 olarak kaydetti.
Muhatabımız Tarihtir
Ben, Türkiye’nin deprem konusundaki tedbirsizliğini Ahmet’e Mehmet’e değil; Batılılaşma çabalarının Paris, Londra ve Berlin elçilikleriyle başlamasına bağlayan radikal bir görüşün müellifiyim.
Çağdaşlaşma ile Batılılaşmayı birbirine karıştırdığımız için Batı’da ne varsa onu aldık.
Paris’te sismik hareketlilik yoktu. Berlin ve Londra’dan fay hattı geçmiyordu. Dolayısıyla ülkeye 1860’larda giren Fransuvaz eğitim müfredatında deprem diye bir şey yoktu.
Mekteb-i Sultani’nin okuma kitapları, Cumhuriyetçi Napolyon’un zaferlerini anlatıyordu.
Türkiye, Japonya gibi bir deprem ülkesiydi; ama Fransızcadan tercüme coğrafya kitaplarında depremden, fay hattından hiç bahsedilmiyordu. Akademi de fay hattının ne olduğunu anlatacak idareci bulmakta zorlanıyordu. Aksi takdirde 1939 Erzincan depremini yaşamış bir millet, deprem gerçeği karşısında böyle davranmazdı.
1890’da Ertuğrul Fırkateyni Japonya dönüşü batmasa, Japonya’yla ilk diplomatik ilişkiler 1925’e sarkmasa ve mesela “Prens Sabahattin”in adı “Purinsu Sabahattin” olsaydı, deprem konusunda daha erken bilinçlenmeye başlamış olabilirdik!
Bizi deprem bilinci konusunda geri bırakan, kimse kızmasın ama bazen maymunluk kompleksine varan taklitçiliğimizdir. Bir şey Avrupa’da varsa iyidir, yoksa kötüdür taklitçiliği…