Tarihte Bu Ay
11 Aralık 1975
19. yüzyılın ikinci yarısında filizlenen ve 20. yüzyılın başlarında sistematik bir düşünce hâline gelen “Türkçülük” fikrinin 1930’lu yıllarla birlikte önderi olan Hüseyin Nihal Atsız, oldukça aktivist bir şekilde bu düşüncenin mücadelesini vermiş ve bu fikir uğrunda hüküm giymiştir. Hem Türkçülük hem de tarihçilik yönleriyle yıllardır bize ışık tutan Atsız, 11 Aralık 1975 yılında vefat etmiştir.
12 Aralık 2003
Azerbaycan’ın siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak gelişmesinde büyük bir yere sahip olan Haydar Aliyev; millî köklere sağlıklı şekilde bağlı, modern dünyayla entegre olmuş, bölge siyasetinde barışı esas alan ve Türkiye ile “Bir Millet İki Devlet” olan Azerbaycan’ı emanet bıraktı. Aliyev, ABD’nin Ohio eyaletinde, 2003 yılının Ağustos ayından vefat edene kadar, kalp ve böbrek yetmezliği için tedavi gördüğü Cleveland Klinik’te, 12 Aralık 2003 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
22 Aralık 1914
I. Dünya Savaşı’nda, Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı ve on binlerce askerin şehit olmasıyla sonuçlanan Sarıkamış Harekâtı, “tarihin en soğuk” elim olayıdır. Büyük Türk milletinin aslan yürekli yiğitlerini, Âlem-i İslam’ın mukaddes neferlerini, Sarıkamış şehitlerimizi; rahmet, şükran ve saygı ile anıyoruz.
27 Aralık1936
İstiklal Marşı’nı kaleme almış ve tüm millet olarak bu marşı benimseyerek, geçmişte ecdadımızın yaşadıklarını, millî duygularımızı ve geleceğe nasıl bakmamız gerektiğini nesilden nesile aktarmamızı sağlayan; Türk şair, veteriner hekim, öğretmen, hafız, Kur’an mütercimi ve siyasetçi Mehmet Âkif Ersoy, 27 Aralık 1936’da vefat etmiştir.
31 Aralık 1988
Türk-İslam ülküsünün büyük şahsiyeti, asrımızın Yesevîsi olan Seyyid Ahmet Arvâsî, 31 Aralık 1988 tarihinde daktilosu başında, henüz 56 yaşında hayata veda etmiştir. Seyyid Ahmet Arvâsî, bir fikir ve dava adamı olmasının ötesinde; eğitimci, şair ve yazardı. Arvâsî, aynı zamanda büyük bir idealist ve eylem adamıydı.
31 Aralık 1961
İyi bir hatip olmasıyla birlikte gelenekçi ve muhafazakâr bir düşünce yapısına sahip olan, idealist ve aktif bir mizacı bulunan Tevfik İleri, çevresinde daha çok milliyetçi fikirleriyle tanınmaktaydı. Demokrasi ve eğitim tarihimizin önde gelen şahsiyetlerinden Tevfik İleri, Yassıada’dan Kayseri Cezaevi’ne nakledilirken burada hastalanmış ve tedavisi yapılmak üzere Ankara Hastanesi’ne nakledilmişse de burada kurtarılamayarak 31 Aralık 1961 tarihinde vefat etmiştir.