Teknoloji İle Spor Buluştu, BİGG Spor Ödülleri Sahiplerini Buldu
Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törenle sahiplerini buldu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katıldığı törende Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank farklı kategorilerde ürünler geliştiren işletmelere ödüllerini verdi.
“BİGG Spor Ödülleri adı altında bu alanda da bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz”
Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Engelli sporlarında performans artırıcı yüksek teknoloji ürünlerden, yapay zeka uygulamalarına, yani kısaca sporda sanayi ve teknoloji anlamında da Türkiye Yüzyılı’na adımızı yazdıracağız. İşte BİGG Spor Ödülleri bu hedefin ilk adımlarından biridir. Sporun geleceğine yön verecek teknoloji tabanlı fikirler, BİGG Spor Ödülleri’yle ile ilk defa bir çatı altında buluşuyor. Bu değerli organizasyonun hayata geçirilmesinde emeği olan herkese, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Saygıdeğer Bakanımıza, ülkemizde bilim ve teknolojinin çatı kuruluşu TÜBİTAK’a ve değerli çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.
İlk defa gerçekleştirilen TÜBİTAK 1001 Spor Araştırmaları Çağrısı’na atıfta bulunan Kasapoğlu, “Bu yıl yeni araştırma çağrısına çıkıyoruz. Spor bilimleri alanında akademiye verdiğimiz desteği büyüterek sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Bakanlığın çalışmalarından bahseden Kasapoğlu, “Firmalarımıza yönelik geliştirdiğimiz çalışmaların son adımı ise BİGG Spor Ödülleri’dir. Bugün gerçekleştirdiğimiz organizasyon, spordaki teknoloji tabanlı girişim hamlesinin bir bileşenidir. Spor sanayi girişimciliğinin desteklenmesi adına ilk adım olan bu ödüllerin çığır açıcı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“BİGG Spor Ödülleri adı altında bu alanda da bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.” Vurgusu yapan Bakan Kasapoğlu, “BİGG SPOR Ödülleri’nde yarışan 84 firmamız spor teknolojileri alanında yeni yaklaşımlar geliştirdi. Değerlendirmeler gerçekleştirildi ve az sonra dereceye giren firmalarımıza ödüllerini takdim edeceğiz. Bugün sadece başarılı müteşebbislerimizi ödüllendirmedik. Aynı zamanda spor, akademi ve iş dünyasını bir araya getirerek, bu alana ilgi duyan gençlerimize ilham verebilmeyi amaçladık.“ değerlendirmesinde bulundu.
Etkinlik kapsamında stant programları organize ettiklerini ve gün boyu alanında uzman isimlerin katılımlarıyla paneller düzenlediklerini hatırlatan Bakan Kasapoğlu, “Paneller, önemli tecrübe aktarımlarına vesile oldu. Gün boyu devam eden bu etkinliklerden istifade ettik. Bu etkinliğin önemli özelliklerinden bir diğerinin, tüm tarafları bir araya getirmesi olduğunu düşünüyorum. Sporcular burada, antrenörler burada, sanayiciler, akademisyenler burada… Yani spor teknolojilerini geleceğe taşıyacak herkes burada…Dolayısıyla bu platform, ciddi bir networking ortamının sağlanmasına da vesile olmuş oluyor.” diye konuştu.
“Spor teknolojileri alanında gayretlerimizi büyüterek sürdüreceğiz.” diyen Kasapoğlu “BİGG Spor Ödülleri’ni, her yıl kapsam ve faydalanan proje bakımından geliştirerek gelenekselleştireceğiz.
Ben bu vesileyle fikir üreten, girişimci ruhunu spora yansıtan, Türkiye’nin spor vizyonuna katkı sağlayan tüm firmalarımıza şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
“TÜBİTAK BİGG kapsamında“Spor Teknolojileri”ne yönelik yenilikçi fikirleri destekleyeceğiz demiştik, biz sözümüzü tuttuk”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Biz Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hep birlikte uzuun bir yola çıktık. Bu uzun yolculukta işbirlikleri gücümüze güç katıyor. Gençlerimiz bizim için kıymetli diyerek Gençlik ve Spor Bakanlığımızla omuz omuza verdik. Bir işbirliği protokolü imzaladık. Bilimin ışığında, Gençlik ve Spor alanında nitelikli Ar-Ge projelerinin sayısını artırmak, bu alanda yetkin insan kaynağımızı geliştirmek için belirlediğimiz alanlardan biri de girişimcilikti. TÜBİTAK BİGG kapsamında, girişimcilerimizin “Spor Teknolojileri”ne yönelik yenilikçi fikirlerini ticarileştirmelerini destekleyeceğiz demiştik. İşte biz sözümüzü tuttuk ve bugün BiGG Spor Ödül Töreni için bir aradayız.” diye konuştu.
Gençlere “cesur olun, varsa niyetiniz önce girişimci olmayı deneyin, kendi işimin patronu nasıl olurum bunun için gayret edin sonra bir yerde çalışmaya bakarsınız!” tavsiyesinde bulunan Varank, “Devletimiz girişimci olmak isteyen gençlere çok farklı destekler sunuyor. Bu manada gençlere büyük imkânlar sunan programlardan bir tanesi TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişimci Programı, yani TÜBİTAK BiGG. Bu programla 2 bini aşkın genç girişimciye bugüne kadar 500 milyon liranın üzerinde destek sağladık. Girişimcilerimiz dünyaya ürünlerini satıyor çok ciddi ihracat yapıyor.” vurgusu yaptı.
Aynı başarıyı BİGG Spor programıyla da yakalamak istediklerini belirten Varank, “Bu programla spor alanında yenilikçi, özgün ve rekabetçi teknolojileri desteklemek üzere yola çıktık.” dedi.
Bakan Varank, “Yenilikçi, özgün ve rekabetçi ürünler geliştirerek ilk 20’ye giren girişimlerimiz bizden ödül almaya hak kazandı. İlk 5’e giren girişimcilerimize toplamda 1 milyon lira para ödülü veriyoruz. Bunun yanında sıralamaya giren diğer girişimcilere mansiyon ödüllerini ve teşekkür belgelerini takdim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Varank, ödül alan girişimlerden örnekler paylaştı: “Son zamanlarda giderek yaygınlaşan giyilebilir teknolojilerden futbolda sanal gerçeklik uygulamalarına, profesyonel spor aletlerinden akıllı egzersiz cihazlarına kadar birçok proje ödül almaya hak kazandı. Bakınız bir girişimimiz giyilebilir elektromiyografi sensörü ile antrenman performansını artıran ve sakatlık riskini düşüren bir projeyi hayata geçirdi. Bir diğer girişimci okçulukta kullanılan ve tüm ok tiplerine uygun nişangâh üretti. Dünya şampiyonu sporcumuz Mete Gazoz da bu ürünleri tercih ediyormuş. Yine bir başka girişim ise futbol antrenmanlarında sanal gerçeklik uygulamaları ile futbolcuların teknik kapasitesini ve karar alma kabiliyetini yükselten bir projeye imza attı.”
“BiGG Spor kapsamında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya daha çıkacağız”
Bakan Varank, “BiGG Spor kapsamında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya daha çıkacağız.” açıklamasında bulundu.
İlk çağrıya benzer şekilde giyilebilir teknolojilerden, yapay zekâya, sensör teknolojilerinden, sağlığa farklı başlıklardaki başvuruların kabul edileceğini kaydeden Varank, “İnşallah bu programı geleneksel hale getirerek, spor alanında katma değerli üretimde ivme kazanacağız.” dedi.
Girişimcilerin çözüm ortağı olmak için çabaladıklarına vurgu yapan Varank, “Tech-InvesTR, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, İstanbul Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu bunlardan bazıları. Sadece, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte oluşturduğumuz TechInvesTR programı desteğiyle kurulan beş girişim sermayesi fonu 3,1 Milyar lira büyüklüğe ulaştı. Bakınız şu anda dünya genelinde startup yatırımları azalırken Türkiye’de hamdolsun tam tersi bir durum var.” diye konuştu.
“TÜBİTAK olarak, 2012 yılından bu yana BİGG kapsamında girişimcilerimizi destekliyoruz”
Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “TÜBİTAK olarak, 2012 yılından bu yana 1512 Girişimcilik Destek Programı (BİGG) kapsamında girişimcilerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, kuracakları Ar-Ge potansiyeli olan firmalarda ticari değeri yüksek ürün ve hizmetlere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan süreçlerini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uygulayıcı kuruluşlara değinen Mandal, “Yenilikçi iş fikirlerinin somut iş planlarına dönüşmesi sürecinde ülkemizdeki tüm girişimcilerimize ulaşabilmek ve bu iş fikirlerini, iş planlarına dönüştürmek üzere BİGG’in 1. Aşaması sürecini 2015 yılından itibaren Uygulayıcı Kuruluşlar vasıtasıyla yürütüyoruz. Aynı zamanda girişimcilik ekosisteminin dinamik yapısına eşlik etmek için biz de süreçlerimizi güncelliyoruz. Bunun için 2020 yılından itibaren BiGG sürecine sadece mezun ve mezun aşamasındaki lisans öğrencilerimiz değil, yükseköğretim sisteminin içindeki (lisans, ön lisans, örgün, açık) tüm öğrencilerimiz başvurabiliyorlar.” dedi.
“134 farklı tüzel kuruluş uygulayıcı kuruluş olarak katkı sağlıyor”
Uygulamada yeniliğe gidildiğini vurgulayan Mandal, “Ayrıca uygulayıcı kuruluş niteliği önceki çağrılarda teknoloji geliştirme bölgeleri ve teknoloji transfer ofisleri ağırlıklı iken özellikle son dönemdeki çağrımızda uygulayıcı kuruluş süreçlerimize finans kurumları, özel sektör ve araştırma altyapıları da dahil oldular ve bu şekilde 134 farklı tüzel kuruluş uygulayıcı kuruluş olarak katkı sağlıyor. Bu şekilde girişimci adaylarımız farklı uygulayıcı kuruluşları değerlendirebilme imkanlarına ulaştı.” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Mandal, “Bankaların, fonların ve yatırımcı ağlarının hızlandırma sürecine dahil olması ile girişimcilerin finansa erişiminin kolaylaşması ve BİGG desteği ile kurulan işletmelerin büyüme potansiyellerinin hızla hayata geçirilmesini hedefliyoruz.” diye konuştu.
“Spor, yeni gelişen teknolojilerin toplumla bütünleşmesinde önemli bir ortam oluşturuyor”
“Ayrıca 1995 yılından beri sürdürdüğümüz hibe destek modelimizi de yeni finansman yöntemleri ile zenginleştirmek ve girişimcilerimizin büyümelerine daha etkin destek sağlamak amacıyla paydaşlarımızla beraber yeni mekanizmalar geliştiriyoruz.” diyen Mandal, “Spor, yeni gelişen teknolojilerin toplumla bütünleşmesinde önemli bir ortam oluşturuyor. Sporcular ve antrenörler yeni teknolojileri kullanarak performanslarını geliştirebilirken, izleyiciler de spor etkinliklerinde daha zengin bir deneyim ediniyorlar. Bütün bunların yanı sıra farklı nedenlerle spordan uzak kalan kişiler de bu teknolojilerden yararlanarak hayallerini gerçekleştirebiliyorlar. “Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” yaklaşımı ile Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde farklı başarılara beraber imza atıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.
“Spor teknolojilerinin toplumla buluşmasını önemli buluyorum”
Geçen yıl Türkiye’de ilk kez spor araştırmaları çağrısı açıldığına dikkat çeken Mandal, “Çağrı için spor bilimleri ile bağlantılı olarak disiplinler arası bir yaklaşımla biyomedikal, sinirbilim, biyoteknoloji, mekatronik, psikoloji gibi farklı disiplinleri de kapsayan çok sayıda proje başvurusu yapıldı ve yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda 31 proje önerisinin desteklenmesine karar verildi. Bugün sonuçları açıklanacak olan “BİGG Spor Ödülleri Yarışması”nda ise sporla ilişkili tüm alanlarda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik girişimciliğin desteklenmesi, spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasını amaçlıyoruz. Yarışmaya 7 farklı branşta 84 başvuru yapıldı.” ifadelerini kullandı.
“Bu ödül programıyla beraber gün içinde yapılan panellerde ve sergi alanında spor teknolojilerinin toplumla buluşmasını önemli buluyorum.” vurgusu yapan Mandal, “Bu alanda faaliyet gösteren tüm girişimcilerimize TÜBİTAK olarak destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.
1 Milyon Liralık Ödül
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan “Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” kapsamında, BİGG Spor Ödülleri Yarışması düzenlendi. TÜBİTAK destekli yarışma, sporla ilişkili tüm alanlarda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik girişimciliğin desteklenmesi, spor teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasını amaçlıyor.
Yarışmaya, “Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları”, “Sporda yapay zeka uygulamaları”, “Sporda giyilebilir teknolojiler”, “Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri”, “Sporda antrenman, rehabilitasyon ve sağlık teknolojileri”, “İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi” ile “Sporda yapay uzuv/protez teknolojileri” kategorilerinde toplam 84 teknolojik girişim başvurdu.
Başvuruların değerlendirilmesi amacıyla 2021 yılı Aralık ayında her projeyi değerlendirmek üzere birer hakem ataması gerçekleştirildi. Hakem raporlarının ulaşması sonrasında TÜBİTAK TEYDEB ile Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir “Eşik Değer Belirleme Komisyonu” oluşturuldu ve 70 ve üzerinde puan alan 20 başvuru “finalist önerisi” olarak nihai değerlendirme komisyonuna sunuldu. Nihai değerlendirme için Gençlik ve Spor Bakanlığından 4, TÜBİTAK’tan 3 olmak üzere toplam yedi üyeden oluşan komisyon oluşturuldu. Eşik değer üzerinde puan alan girişimciler nihai değerlendirme komisyonuna sunumlarını gerçekleştirdi ve yapılan değerlendirme ile nihai sıralama oluşturuldu.
Teknoloji ile sporun buluşacağı gecede, ilk 5’e girenler toplamda 1 milyon lira ödülü ile BİGG Spor kupasının sahibi oldu. 6-10’uncu sırada yer alan yarışmacılara mansiyon ödülü, 11-20’inci sıralarda yer alan yarışmacılara da teşekkür belgesi sunuldu.
5 firma BiGG spor ödülü, 4 firma mansiyon ödülü bir firma da teşekkür belgesi almaya hak kazandı.
Yarışmaya katılan ürünler sergilendi
TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Teknopark İstanbul ile Artaş Grubu’nun katkılarıyla düzenlenen ödül töreni öncesinde yarışmaya katılan ürünler, AKM Tiyatro Sahnesi Fuaye Alanı’nda sergilendi. Ziyaretçiler de burada ürünleri deneyimleme fırsatı buldu.
Gün boyunca AKM Yeşilçam Sineması’nda alanlarında uzman konuşmacıların katılımıyla da üç ayaklı bir panel düzenlendi. “Engelsiz Teknolojiler, Zirve Spor Performansı”, “Madalyonun Diğer Yüzü: Finansal Yatırım Alanı Olarak Spor Teknolojisi” ve “Sporda Dijital Dönüşüme Ayak Uydurmak” başlıklı oturumlarda spor ve teknoloji ilişkisi farklı bakış açılarıyla ele alındı.