Türkiye’nin Kültürel Değerleri Türk Kültürünün ABC’si Eseriyle Uluslararası Arenaya Taşınacak
Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından gastronomiye kadar geniş bir yelpazede uluslararası arenaya taşımaya yönelik çeşitli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.
Enstitü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümüne yönelik özel olarak hazırladığı basılı yayınlarının arasına Türk kültürünü farklı perspektifleriyle kapsamlı bir şekilde tanıtan eşsiz bir kaynak özelliğine sahip olan “Türk Kültürünün ABC’si” adlı prestij eserini ekledi.
İstanbul Modern Sanat Müzesinin ev sahipliğinde 18 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen tanıtım programına Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Levent Özyurt, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanife Koncu, “Türk Kültürünün ABC’si” adlı eserin editörü Prof. Dr. Şaban Köktürk, eserin yazarları, Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi eğitmenleri, akademisyenler, davetliler ve basın mensupları iştirak etti.
Türkiye’nin Kültürel Mirası Dünyaya Tanıtılıyor
TRT Spikeri Mennan Şahin’in sunuculuğunda gerçekleştirilen programda Cumhuriyet’in 100. yılında Türk kültürünün tanıtımı hususunda hayata geçirilen özel bir proje vasıtasıyla davetlilerle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş şu ifadeleri kullandı:
“Türk kültürü Anadolu’da şekillenmiş ve tüm dünyaya ışık tutan, tüm bileşenleriyle zengin ve kadim bir kültürdür. Anadolu’nun önemli medeniyetlerine sahip çıkan ve bu toprakların eşsiz kültürel mirasını dünyanın dört bir yanına taşımayı misyon edinen Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu Yunus Emre Enstitüsü, Türkçenin kadim sesinin dünyaya duyurulmasında ve kültürel mirasımızın tanıtılmasında önemli bir görev üstlenmektedir.”
“Dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişinin Türk kültürünü yakından tanımak istemesine büyük bir sevinçle şahitlik etmekteyiz”
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, konuşmalarının devamında “Tüm dünyada Türkiye’nin kültürel zenginliklerini tanıtan bir kurum olarak Türk kültürüne ve Türkçeye olan ilginin hızla arttığına ve dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişinin Türk kültürünü yakından tanımak istemesine büyük bir sevinçle şahitlik etmekteyiz. Bu artan ilgiye istinaden Yunus Emre Enstitüsü olarak kadim Türk kültürünün temel özelliklerini yabancıların anlayabileceği yalınlıkta ve ilgi çekici başlıklar altında sunmak için bu derleme kitap çalışmasını hayata geçirmeyi arzuladık.” değerlendirmelerinde bulundu.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, Türk kültürüne ilişkin pek çok çalışmanın bulunmasına rağmen “Türk Kültürünün ABC’si” adlı eserin Türkiye’nin zengin kültürel mirasını çok sayıda başlık altında bir araya getirmesi bakımından alanında ilk olduğunu vurgulayarak “Muhtelif kültürel zenginliklerimizin geniş bir yelpazede bir araya getirildiği eserin hazırlanması ilk defa Yunus Emre Enstitüsüne nasip oldu.” diye konuştu.
Prof. Dr. Şeref Ateş, eserin ayrıca her biri alanında uzman kıymetli yazarlar tarafından kaleme alındığının altını çizerek şunları kaydetti:
“Kültürler, her coğrafyada çok kıymetlidir. Kültürler o coğrafyanın tarihi özelliklerine, coğrafyasına, insanına ve diğer özelliklere göre şekil alır. Bu yüzden kültürel bakımdan bir kültür diğerinden daha üstün değildir fakat her bir kültürün özellikleri vardır. Bu coğrafyada sahip olduğumuz kültürel özelliklerimiz eşsiz unsurları barındırıyor.”
Eserin editörü Prof. Dr. Şaban Köktürk ise “Türk Kültürünün ABC’si”nin okuyucuyu uzun ve keyifli bir yolculuğa çıkardığını belirterek “Bu yolculukta Türklerin sanat, mimari, müzik, mutfak, giyim, edebiyat, mizah, hediyeleşme, özel günler, sinema ve el sanatları gibi sahip olduğu zengin mirasının tüm yönleriyle anlatıldığına şahit olacağız.” dedi.
Türk kültürünün sadece Anadolu’da değil birçok kıtada şekillenmiş zengin bir kültür olduğuna işaret eden Köktürk, “Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünün dünya çapında tanıtılması hususunda çok önemli bir rol oynamaktadır. Türk Kültürünün ABC’si adlı eserin okuyucularına zengin bir okuma tecrübesi edindireceğini düşünmekteyim.” değerlendirmesini yaptı.
Programda, eserin mizah bölümü yazarı Prof. Dr. Metin Ekici, müzik bölümü yazarı Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık, giyinme kültürü bölümü yazarı Prof. Dr. Emine Koca, Türk sanatı ve mimarisi bölümü yazarı Doç. Dr. Nuri Seçgin kendi bölümlerine ilişkin konuşmalar gerçekleştirdiler.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, eserin yazarları, Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi eğitmenleri ve akademisyenler ile birlikte aile fotoğrafı çektirdi.
Etkinliğin son bölümünde “Türk Kültürünün ABC’si” adlı eserin yazarlarının katılımıyla imza töreni düzenlendi.
Türk Kültürünün ABC’si Eseri
“Türk Kültürünün ABC’si”, Yunus Emre Enstitüsünün uluslararası platformda Türkiye markasını güçlendirme atılımları çerçevesinde çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan kadim Türk kültürünü kapsamlı bir şekilde tanıtan zengin bir kaynak olma özelliğini taşıyor.
Eserde; “Türk Sanatı ve Mimarisi”, “Türk Sanatının Tarihsel Gelişimi”, “Türk Kültürünün Hâkimiyet Alanında Gelişen Mimarlık”, “Türk Müziğinin Tarihi ve Karakteristik Özellikleri”, “Modern Türkiye’nin Müziği”, “Türk Mutfak Kültürü Mirası”, “Türklerde Giyinme Kültürü”, “Türk Edebiyatının Önemli Dönemleri ve Eserleri”, “Türk Dünyasının Özel Gün Kutlamaları ve Gelenekleri”, “Türk Sineması” ve “Türk El Sanatları” başta olmak üzere 15 başlık altında Türkiye’nin eşsiz kültürel değerlerine yer verildi.
Eserin “Türk Müziğinin Tarihi ve Karakteristik Özellikleri” bölümünde yer alan karekodlar sayesinde okuyucular Türk müziği enstrümanlarını dinleyebilme fırsatı bulacak.
“Türk Kültürünün ABC’si” adlı prestij eser İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapçaya tercümeye edilerek tüm dünyadan okuyucuların ilgisine sunulacak.
Türk kültürüyle ilgili çalışmalar yapan araştırmacılar, akademisyenler ve Türk kültürüne ilgi duyan yabancılar için “Türk Kültürünün ABC’si” eseri referans teşkil edecek.
Kaynak: Yunus Emre Enstitüsü