Şimdi yükleniyor

Yerli Düşünce Dergisi’nden Mustafa Çalık’a Vefa Sayısı

GArEz6vXsAAFSyf

Yerli Düşünce Dergisi’nden Mustafa Çalık’a Vefa Sayısı

Her yeni sayısında ülkemizin fikir hayatına yeni bir soluk getiren Yerli Düşünce Dergisi, ocak sayısında da Türk kültür ve düşünce dünyasının en sıra dışı isimlerinden biri olan tarihçi, yazar ve siyaset bilimci merhum Dr. Mustafa Çalık’ı konu edindi.

Türkiye’nin otuz beş yıllık düşünce ve siyasal hayatında, özellikle sahibi olduğu Türkiye Günlüğü Dergisi’yle önemli bir yeri olan Mustafa Çalık konusuna yer veren Yerli Düşünce Dergisi, yine derinlemesine analizler ve nitelikli yazılarla okuyucularıyla buluştu. “Vatan ve Millet İlmihâlinin Girizgâhı Mustafa Çalık ve Türkiye Günlüğü” kapak sloganıyla çıkılan sayıda; Prof. Dr. Abdulkadir İLGEN, Prof. Dr. Erol GÖKA, Prof. Dr. Ahmet ÖZCAN, Prof. Dr. Adem PALABIYIK, Doç. Dr. Oğuzhan BİLGİN, Şükrü ALNIAÇIK, Doç. Dr. Mutlu ADAK, Dr. Yavuz HAN, Dr. Fatma SÖNMEZ, Dr. Öğr. Üyesi Ayhan PALA, Gönül TOPAKTAŞ, M. Nihat MALKOÇ, Hasan TÜLKAY gibi kıymetli kalemlerin yanı sıra yine konuyla ilgili olarak kendisinin tedrisatından geçen ve bu yoldan ilham alarak bugün farklı alanlarda başarı elde etmiş isimler düşüncelerini okuyucularıyla paylaştı.

Dergideki röportajında Çalık’ın vatanseverliğine vurgu yapan Psikiyatri Hekim ve Yazar Prof. Dr. Erol GÖKA, “Çalık’ı ve onun rehberliğinde eski ülkücü-milliyetçi camiayı tanıdıkça onların eski solculara göre vatanseverlikte daha sağlam durduklarını, bunun da yerli ve millî oluşlarından kaynaklandığını görmem gecikmedi.” derken, ülkücü milliyetçilik fikriyatının manifestosunu kaleme almış olan Çalık’ın milliyetçilik anlayışı hakkında da “Gücünü Türklükten ve Türkçe konuşmaktan alan; bu topraklarda doğan tüm fikirlere, yerli ve millî kalabildiği sürece saygılı; başka kültürleri, özellikle bizi üç yüz yıldır alt eden Batı’yı ve Batı düşüncesini tanımaya, hak edenlerden öğrenmeye hatta hayranlık beslemeye hevesli; soydaşına, akrabasına karşı biraz daha fazla olmak üzere tüm insanlığa, insan kardeşlerine ve tabiata karşı sorumlu bir milliyetçilik anlayışına sahipti.” ifadelerine yer verdi.

Doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen tavrıyla tanınan Mustafa Çalık, ilkelerinde belirttiği değerlere saygısızlık etmeyen her kesimden entelektüel, akademisyen, siyasetçi ve bürokratla diyalog kurabilmesiyle ön plana çıktı. Yazılarında millet, milliyetçilik ve tarih konularının yanı sıra ülke gündemindeki siyasal ve toplumsal sorunlara farklı yaklaşımını gösteren metinler üreten münevver, Türk entelektüel hayatında ihtiyaç duyulan aydın profilinin dikkat çeken örneği hâline geldi.

Çağdaş bir Alperen olarak otuz beş yıldır Türkiye gündeminde düşünce ve tavırlarıyla katkı sağlayan bir isim olan Çalık, çağdaş Türkiye’nin dinamikleri içinde hem geçmişin değerlerine bağlı kalarak hem de günümüzün zorluklarına eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan bir aydın olarak onun idealleri, değerleri ve duruşu, onun ardından gelenler için bir ilham kaynağı olacaktır.

Ülkemizin yetiştirdiği değerli düşünce adamı, tarihçi ve yazar Dr. Mustafa Çalık’a Cenabı Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına tekrardan başsağlığı diliyoruz.

           Mustafa Çalık

Mustafa Çalık, 1956’da Gümüşhane’nin Çalık köyünde dünyaya geldi, ilk ve ortaöğrenimini burada tamamladı.

Türk Ülkücüler Teşkilatı Gümüşhane Şubesi’nin Denetleme Kurulu’nda 1972’de görev alan Çalık, 1975’te Elmadağ MHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı’na, 1977’de ise Ülkü Ocakları Genel Merkez Yönetim Kuruluna seçildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1978’de mezun olan Çalık, 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra bir grup arkadaşıyla “Yeni Sözcü” dergisini kurdu.

Fazıl Mustafa müstear ismiyle köşe yazıları yazan Çalık, Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde dersler verdi.

Çalık, ABD’deki Denver Üniversitesine bağlı Milletlerarası Çalışmalar Lisansüstü Okulu’nda yüksek lisans yaptı.

Mustafa Çalık, Nisan 1989’da arkadaşlarıyla Türkiye Günlüğü dergisini çıkarmaya başladı.

Doktorasını “MHP Hareketi’nin Siyasi Sosyolojik ve Kültürel Kaynakları” başlıklı bir tezle 1992’de tamamlayan Çalık, 18 Nisan 1999 seçimlerinde MHP’den Gümüşhane Milletvekili Adayı oldu ancak seçilemedi.

BBP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Çalık, vefatına kadar Türkiye Günlüğü Dergisi’nin Genel Yayın Müdürlüğü’nü yapıyordu.