Uluslararası Öğrenciler Yerli Düşünce Derneği’nin İftar Yemeğinde Bir Araya Geldi
Yerli Düşünce Derneği, Ramazan ayına denk gelen 21 Mart Nevruz Bayramı vesilesiyle Türk dünyası başta olmak üzere Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik bir iftar programı düzenledi.
Ankara Green Park Otel’de gerçekleştirilen iftar programında; 63. Hükûmet Kültür ve Turizm Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, 26. ve 27. Dönem Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Cumhurbaşkanlığı Şube Müdürü Fatih Topaktaş, Cumhurbaşkanlığı Uzmanı Kadir Başar’ın yanı sıra çok sayıda basın mensubu ve Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Afganistan ve İran gibi Türkiye’ye eğitim amacıyla gelen 22 farklı ülkeden uluslararası öğrenciler yer aldı.
“Nevruz, Türk Toplumunda Birlik ve Zaferin Simgesi Hâline Gelmiştir”
İftar yemeği öncesinde dua okunurken, programın açılış konuşmasını 26 ve 27. Dönem Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Başkanı Metin Gündoğdu yaptı. Nevruz Bayramı’nın Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapan Gündoğdu, bayramın, Ergenekon Destanı’nda bağımsızlık zaferi ve yeniden dirilişin simgesi olduğunu belirtti. Gündoğdu, konuşmasında, “Nevruz, Türk toplumunda birlik ve zaferin simgesi hâline gelmiştir. Nevruz, aynı zamanda, hoşgörünün ve barışın sembolüdür. Nevruz Bayramı, yüce Türk milletinin tarih boyunca farklı coğrafyalarda yaşayan birçok kültürlerle etkileşime girdiği ve bu etkileşim sonucunda zengin bir kültürel birikim oluşturduğu gerçeğini de yansıtır.” ifadelerini kullandı.
Türk milletinin zafer kazandığına ve Türk dünyasını bir araya getiren bir bayram olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, katılımcıların Nevruz Bayramı’nı kutlayarak sözlerine son verdi.
“Kırım Tatarsız, Tatar Kırımsız Olamaz!”
Davetlilerin Nevruz Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise konuşmasında, büyük Türk halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nu vefatının 51. yılında andı.
21 Mart’ın, Kırım toprakları için trajik bir tarih olduğunu anımsatan Topçu, “21 Mart 2014, Ukrayna toprağı ve Kırım Tatar Türklerinin kadim yurdu Kırım’ın, Rusya tarafından işgal ve yasa dışı olarak ilhak edilmesinin 10. yılıdır. Türkiye, bu işgal ve yasa dışı ilhakı devleti ve milletiyle asla kabul etmedi ve etmeyecektir. Çünkü; Kırım Tatarsız, Tatar Kırımsız olamaz!” dedi.
“Irkçılığın, Savaşların, Soykırım ve İşgallerin Olmadığı Bir Dünya Diliyorum”
21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’ne de dikkat çeken Topçu, “Sözlerime, bugünün Filistin, Doğu Türkistan, Arakan olmak üzere ırkçılığın, savaşların, soykırım ve işgallerin olmadığı; barışın, adaletin ve hoşgörünün hâkim olduğu bir dünyaya vesile olması dileğiyle son veriyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından öğrenciler, salonda çalan Türk dünyası müziklerine dansla eşlik etti. Topçu ve Gündoğdu ise öğrencilerle bir araya gelerek, sohbet etti. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.