Yunus Emre Enstitüsünün Uluslararası Ağı Genişliyor
Yunus Emre Enstitüsü, uluslararası arenada Türkiye’nin nitelikli tanıtımının yapılmasına katkı sağlayacak uluslararası medya mensuplarına ve gazeteciliğe ilgi duyan kişilere yönelik “Mobil Gazetecilik Atölyesi” düzenleyerek Kuzey Makedonya’da bir ilki gerçekleştirdi.
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) iş birliğiyle TRT’nin Türkiye’deki uzman kadrosunun katılımıyla “Mobil Gazetecilik Atölyesi” düzenlendi.
Kuzey Makedonya’da çalışan Anadolu Ajansı, TRT ve Yeni Balkan Gazetesi personeli, Kuzey Makedonya’da iletişim fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler, gazeteciliğe ilgi duyan Enstitü kursiyerleri ve üniversite öğrencileri olmak üzere 18-24 yaş arasındaki 60’tan fazla kişi atölye çalışmalarına katıldı.
Atölyenin ilk gününe Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Serhat Kula, TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya, TRT uzmanları, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.
Enstitünün ev sahipliğinde 30 Ocak – 1 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenen atölye çalışmalarında TRT uzmanları Şeyma Şen Aybek, Beheşti Abdullah Tekin ve Hatice Mollaalioğlu’nun eğitmenliğinde gazeteciliğe giriş, hikâye anlatıcılığı, saha yapımcılığı, mobil gazetecilik, video çekimi, video düzenleme gibi çok sayıda başlık altında gazeteciliğin temel konuları detaylarıyla ele alındı.
“GAZETECİLERE AYRI BİR ÖNEM VERİYORUZ”
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Serhat Kula, gençlere yönelik düzenlenen atölye çalışmalarına ilişkin “Kuzey Makedonya, yerel Türk medyasının yoğun iştirak gösterdiği bir yer. Bu minvalde burada çalışan gazetecilere ayrı bir önem veriyoruz.” ifadesini kullandı.
“TÜRKİYE’YE İLGİ DUYAN, GELECEKTE KARİYERİNE TÜRKİYE’DE DEVAM ETMEK İSTEYEN ÇOK SAYIDA GENÇ VAR”
Koordinatör Kula, “TRT, TRT Balkan, Anadolu Ajansı gibi Türk kurumlarının yanı sıra bölge içerisinde yaklaşık 20’ye yakın gazetecilik ve sosyal medya haberciliği yapan platform var. Dolayısıyla Türkiye’nin burada gerçekleştirdiği yatırımları, kalkınma projeleri ve kültürel diplomasi çalışmalarını biz yerel basın sayesinde bölgeye nüfuz ettiriyoruz. Bu bağlamda bölgede bilhassa Türkiye’ye ilgi duyan, gelecekte kariyerine Türkiye’de devam etmek isteyen çok sayıda genç var.” dedi.
“ÇOK KÜLTÜRLÜ VE ÇOK DİLLİ BİR ORTAMDA GAZETECİLİK İLE YAYINCILIĞIN ÖNEMİNİ GENÇLERE AKTARACAĞIZ”
Koordinatör Kula, “Bölgede Türkçe eğitim veren okullardan öğrenciler, iletişim alanında eğitim alan öğrenciler ve Kuzey Makedonya’da üniversite eğitimi alan Türk gençlerin katılımıyla bir harmoni oluşturarak çok kültürlü ve çok dilli bir ortamda gazetecilik ile yayıncılığın önemini gençlere aktaracağız.” diye konuştu.
Proje Koordinatörü Alpay Arı, TRT bünyesinde 2017 yılından itibaren “Herkesin bir hikâyesi var” mottosuyla dünyanın dört bir yanında eğitimler verdiklerinin altını çizdi.
Koordinatör Alpay Arı, “Gençleri heyecanlı buluyoruz. Özellikle medya sektörü, dijital medya çok geliştiği için gençler bu sektörde önemli adımlar atmak istiyor.” dedi.
İletişim uzmanlarına ve iletişim alanına ilgi duyan kişilere yönelik iki ayrı grupta düzenlenen atölye çalışmalarının son gününde tüm katılımcıların yer aldığı dijital video yarışması düzenlendi.
“Mobil Gazetecilik Atölyesi”nin son gününde dijital video yarışmasının ardından katılımcılara belgeleri takdim edildi.